Преди три години всички обсъждаха как един дрон доставя пица

...
 Преди три години всички обсъждаха как един дрон доставя пица
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за дроновете, които ще ви доставят пица и колети

 Преди три години всички обсъждаха по какъв начин един дрон доставя пица в градския парк в Сиктивкар, през днешния ден леталните апарати в качеството си на куриери, остават на стадий опит.
Понякога тестванията са сполучливи, както в тази ситуация в университета на Инополис в Казан, когато аероплан с пощенски товар излетя за час, измина 38 километра и се върна назад, написа ТАСС.

Понякога опитът е неудачен – дронът „ Пощата на Русия “ се разруши в жилищна постройка в Улан-Уде (столицата на съветската република Бурятия, която се намира в Източен Сибир) незабавно след политане.

Репортаж на ТАСС споделя за какво се случва това, на каква степен на развиване се намират тези технологии, по кое време доставката на храна и документи благодарение на квадрокоптерите ще е нормална процедура.

“Наскоро наш дрон достави пакет с писма и документи на покрива на висока постройка в Подмосковието. Той се качи на авансово квалифицираната станция, която е мобилна и дребна. Станцията е наша разработка, тя обслужва както приемането, по този начин и презареждането на летателния уред. Разстоянието за полет е седем километра, а дронът го прелетя за към 15 минути. Проверихме опциите на дрона за доставка дружно с московския разработчик ", споделя Олег Понфиленов, създател на компанията " Коптер Експрес ".

Дронът на стартъпа, който се появи през 2013 година, стана прочут след взаимна самодейност с мрежа от заведения " Додо Пица ".

Дрон-куриер и неговият тим

Един ден промоутърът в градския парк в Сиктиквар уведомил почиващите за опцията да поръчат пица, която ще достави дронът. Бързо се намерили искащи, макар че трябвало да доплатят за доставката 350 рубли в съпоставяне със междинната пазарна цена за пица, донесена от пощальон.

Дронът се отправил към несъмнено място в парка, щръкнал над него и пуснал с въже кутия с пица. Заповедта  за доставката приел оператор, който преди интервенцията си поставил защитна каска, като спускането на кутията ставало следено от втори оператор, който бил обвързван с дрона с уоки-токи.

Фразата " Дронът ще достави пица " звучи впечатляващо, само че процесът не наподобява като сюжет от научно-фантастичен филм.

Скъпо, какъв брой скъпо

" Тогава един полет струваше много скъпо – цената беше 1500 рубли ", разяснява Понфиленов. " Беше вкаран прекомерно доста човешки ресурс– двама оператори, като единият изпраща хеликоптера, ръководи го, а вторият го приема, а и самите дронове са по-скъпи. Но преди три години ние подобрихме модела, направихме го по-независим от оператора, работихме по техническата страна за поевтиняване на цената на полета. През лятото, да вземем за пример, дрон ще " излезе ", с цел да помогне на спасителите да патрулират над един от плажовете в Москва, като един полет ще коства 50 рубли. "

Предприемачът е безапелационен, че цената никога не е главната причина, заради която дронове към момента не доставят всеобщо артикули в нито една страна на света, а единствено ги тестват.

Логистичен център за обслужване

Американската компания Amazon неотдавна изиска да вземе патент за кула за дронове–куриери. Кулата, която се възнамерява, ще е логистичен център с входове и изходи за товари и отделения, където дроновете ще бъдат презареждани, обслужвани и от там ще изхвърчат със стоките до клиентите. Предполага се, че кулите ще бъдат ситуирани в многомилионни градове по света.

В това си предпочитание Amazon не е самичък. Всички компании, които опитват с безпилотни куриери, се канят да провеждат доставки в огромните градове. Сега обаче това е възпрепятствано от настоящите закони. В огромните градове, в това число и в Москва, дроновете могат да се движат с доста съществени ограничавания. Не може да се види дрон, който лети в центъра над града над препълнените площади на столицата.

" Юридически статутът на дроновете е на безпилотни летателни апарати, които се подчиняват на разпоредбите на въздушния кодекс на Руската федерация. Може да се направи поръчка за полет на дрон пет дни по-рано и това е първото стеснение. В Министерството на превоза се канят да трансформират това предписание, с цел да не се постанова да се уведомява за полета толкоз рано.

Но най-важното е, че в Москва, както и в огромните градове, работи специфичен режим, който не позволява да се правят полети на дронове, макар че и в дребните градове това не е елементарно. Разработчиците на услугата схващат рисковете, откакто технологията не е тествана.

Така да вземем за пример, съществува заплаха дронът да се  разбие във въздуха и да падне върху главите на минувачите, макар че има модели, при които той може да работи с осем витла и в случай че се скапват два от моторите, да не падне.

Има опция да се създадат дронове с автоматизирана парашутна система и в случай че откажат витлата, те да се приземяват с парашут напълно леко. Освен това всички направления би трябвало да минават над покривите на къщите и горите, само че никога над улицата и главите на минувачите.

Експериментът с доставка на покрива на многоетажна постройка в Подмосковието се извърши като дронът прелетя над гората.

Предизвикателствата във въздуха

Скоростта на полетните дрони от " Коптер Експрес " е 50 километра в час. Компанията Amazon декларира, че нейните хеликоптери ще летят със скорост 80 километра в час.

“Друг риск е конфликтът с въздухоплавателно средство ", изяснява Понфиленов. Затова и Министерството на превоза на Руската федерация изисква съгласуване на полетните направления.

Причината, заради която дроновете към момента са в пробна фаза, е тяхната къса продуктивност.

" Средният полет на дрон е маршрут от 10 километра, а продължителният – 40 километра. Дронът може да лети без да стопира един час и да виси половин час. В същото време има дълги полети, които са за по-дълги направления, само че разширените версии са доста по-скъпи ", пресмята предприемачът.

След пет години дроновете ще са на всички места

Понфиленов е уверен, че дроновете ще стартират да работят по доставката на артикули през идващите две години.

" Кръговото " разпространяване на дронове ще стане за две години, като през 2020 година това ще стане видимо, а през  2025 година те ще са на всички места ", счита предприемачът. " Но въпреки всичко доставка, при която той ще идва с писмо до вас в селската ви къща е фикция, при изискване, че не поставите станция в двора си за неговото приемане. Вероятно бензиностанциите ще разполагат със станции, където ще се презареждат дронове ", добавя той.

Според Понфиленов до 2025 година в огромните градове до 15% от доставките ще се вършат от дронове.
По публикацията работи: Петя Стоянова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР